Achteruitrijcamera’s

Waarom beginnen veel mensen opeens een achteruitrijcamera aan te schaffen? Is dit omdat het écht veiliger is, of zal het een marketingstunt zijn door autoproducenten? Om deze vraag te beantwoorden zal ik je eerst wat moeten vertellen over hoe zo’n camera nou precies werkt. Een achteruitrij camera zit vast aan of in je bumper en is verbonden aan een schermpje op je dashboard. Hierdoor kan de bestuurder dus achteruitrijden zonder zijn hoofd te hoeven draaien, vaak komen deze camera’s ook met ingebouwde sensors die beginnen met piepen zodra je dichtbij een object komt, hierdoor bots je moeilijker tegen objecten aan en zou je, technisch gezien, geld moeten besparen over de jaren aan reparaties.

Over de laatste jaren hebben verschillende studies aangetoond dat het hebben van een achteruitrijcamera wél een significant verschil oplevert in rijgedrag en dat het dus inderdaad voordelig uitpakt voor de bestuurder. Hoewel veel mensen er nog tegenop kijken zijn er dus wel voordelige aspecten die meekomen bij het aanschaffen van een achteruitrijcamera, wel worden er wat fatsoenlijke tegenargumenten gemaakt. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld: Als ik een schermpje en camera in mijn auto heb, zal er eerder ingebroken worden door dieven. Hoewel dit een fatsoenlijk punt is, moet er rekening mee gehouden worden dat de camera ín de bumper zit en dat het schermpje demonteerbaar is. Zo kan je dus, net zoals je tomtom, het schermpje gewoon losmaken en meenemen als je uit je auto stapt.

Als je overtuigd ben en een achteruitrijcamera wilt aanschaffen moet je wel rekening houden met de verschillende soorten achteruitrijcameras, verschillende soorten voertuigen gebruiken verschillende camera’s. Door de juiste camera voor jou te kopen kan je veel geld besparen, als je echt een groot voertuig hebt, bijvoorbeeld een vrachtwagen, kan er gedacht worden aan een achteruitrijcamera draadloos. Deze zitten dan zonder bekabeling vast aan het schermpje op je dashboard.