Alles wat je wilt weten over bedwantsenbeten

Op een ochtend word je met ontzettende jeuk wakker. Op je lichaam zie je overal rode bultjes. In eerste instantie denk je niet meteen aan bedwantsenbeten, want het kan immers van ieder insect afkomstig zijn. Toch maakt het nogal uit of je bent gebeten door een mug of een vlo of dat de jeuk veroorzaakt wordt door bedwantsenbeten. Hoe weet je dan dat je gebeten bent door bedwantsen?

Bedwantsenbeten herkennen

Om de dader achter je rode jeukende bultjes te vinden, moet je leren om bedwantsenbeten te herkennen. Kenmerkend voor een bedwantsenbeet is het zogenaamde ontbijt-lunch-diner patroon. Meestal zie je dus drie beten op een rij. Bedwantsen bijten namelijk vaak meerdere keren achter elkaar. Doordat jij draait en krabt in je slaap, worden bedwantsen gestoord tijdens het voeden en gaan hiermee vervolgens op een andere plek verder.

Waarom bijten bedwantsen?

Voeden? Ja, je leest het goed. Bedwantsen voeden zich met jouw bloed. ’s Nachts komen bedwantsen af op de warmte en de kooldioxide die jij afgeeft. Met hun steeksnuit prikken ze in je huid, injecteren stoffen die het stollen van bloed weerhouden en beginnen met het zuigen van bloed. Met hevige jeuk ontwaak je de volgende morgen, maar verder is geen bedwants te herkennen. Het enige wat je opmerkt zijn de jeukende bultjes.

Zijn bedwantsenbeten gevaarlijk?

Het belang van het herkennen van bedwantsenbeten is dat je dit ongedierte kunt laten bestrijden. Gevaarlijk zijn bedwantsenbeten niet, maar net zoals bij muggenbeten of vlooienbeten reageert iedereen anders op bedwantsenbeten. De een heeft nauwelijks last, terwijl de ander helemaal onder kan zitten. Ziektes verspreiden ze in ieder geval niet. Maar juist omdat ze van die vervelende bultjes achterlaten, wil je zo snel mogelijk bedwantsen bestrijden.

Bedwantsen bestrijden

Sleep tight, don’t let the bedbugs bite. Dit versje, wat vaak verteld wordt voor het slapen gaan, begrijp je nu vast beter. Op het moment dat je last van bedwantsenbeten en dus bedwantsen hebt, schakel dan altijd een ervaren bedwantsenbestrijder in. Zelf bedwantsen bestrijden is praktisch onmogelijk met doe-het-zelf insecticiden. Professionele ongediertebestrijding zorg ervoor dat zowel de volwassen bedwantsen, als de nimfen en de eitjes van de bedwantsen doodgaan.