Boktor herkennen: hoe doe je dat en wat doe je eraan?

Om schade aan houten objecten te voorkomen of te beperken, moet je weten hoe je boktor herkennen kunt. Het is echter niet de boktor zelf die schade aanricht, maar de larven van de boktor. Boktor herkennen in een vroeg stadium is dus van groot belang om een effectieve boktorbestrijding snel uit te kunnen voeren, maar hoe doe je dat boktor herkennen?

Hoe ziet boktor eruit?

De Huisboktor is degene die enorme overlast kan veroorzaken. Deze soort boktor heeft de voorkeur voor nieuw, onbehandeld hout. De kever is zo’n 10 tot 25 mm lang, bruinzwart van kleur en heeft lange voelsprieten op zijn kop. Belangrijker is het om de larven van de boktor te herkennen. De larve is crèmekleurig, 30 mm groot en heeft een geringd lichaampje.

Gaatjes in hout

Boktor herkennen doe je ook door gaatjes te spotten in het hout. Dit zijn de zogenaamde uitvliegopeningen. Deze gaatjes worden zichtbaar wanneer de larven van de boktor voldoende hout hebben gegeten en zich een weg naar buiten knagen. Wist je dat de boktor daar wel zo’n tien jaar over doet? Moet je nagaan hoe erg jouw houten voorwerpen dan al zijn aangetast met al die gangenstelsels.

Hoe klinkt boktor geluid?

Ook kun je boktor herkennen aan het geluid dat ze produceren. Dit is te horen wanneer zij zich een weg banen door het hout door het knagen aan het hout. Het is een soort borend geluid, waaraan je de boktor herkennen kunt. Met het ongeoefende oor is dit geluid lastig waar te nemen. Maar wanneer je dit tijdens de zomerdag hoort, dan weet je dat er een boktorplaag in het hout zit.

Actieve boktor herkennen

Hoor je geen geluid, maar denk je wel dat er boktor in je hout zit? Actieve boktor herkennen doe je aan het zaagsel wat zij achterlaten bij het hout. Dit zaagsel wordt ook wel boormeel genoemd. Wil je weten of er actieve boktor in je hout zit, leg dan een papiertje bij de uitvliegopeningen. Ligt er na een tijdje boormeel op dit papier, dan weet je dat het tijd is om een professionele boktorspecialist in te schakelen.

Boktor herkent en dan?

Naast dat je nu weet hoe je boktor herkennen kunt, besef je hopelijk ook hoe schadelijk boktor voor je houten voorwerpen is. Niemand zit erop te wachten dat de houten constructie van je tuinhuis of die waardevolle antieke kast wordt aangetast door boktor. Als boktor in je hout zit, neem dan zo snel mogelijk contact op met boktorspecialist die de boktor in je huis snel en effectief zal bestrijden.