De eigenschappen van een boxspring

De combinatie van de eigenschappen van een boxspring zorgen voor een goede nachtrust. Er zijn vijf eigenschappen van belang, dit zijn: hardheid, ondersteuning, veerkracht, warmte-isolatie en regulatie en vochtabsorptie en -doorlating. Deze eigenschappen worden uitgelegd in dit artikel zodat je precies weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een boxspring.

 

De hardheid

Een van de belangrijkste eigenschappen van een boxspring, is de hardheid van het matras. Met hardheid wordt bedoeld hoe diep een matras bij een bepaalde druk indeukt. Hoe zwaarder je bent, hoe harder het matras kan zijn. Daarnaast is de persoonlijke voorkeur heel belangrijk. De hardheid mag het comfort niet beïnvloeden. Wanneer een matras te zacht is kan het lichaam in een hangmat-positie komen. Hierdoor wordt de wervelkolom niet ondersteund waardoor de bloedsomloop niet optimaal is.

 

Ondersteuning en veerkracht

Met de ondersteuning wordt er gekeken of je lichaam in de juiste positie ligt. Wanneer je slaapt kunnen je spieren hier niet meer voor zorgen en zal het matras dus moeten zorgen dat je lichaam, en vooral de wervelkolom, in de juiste positie liggen. Met de veerkracht wordt er gekeken naar het energieverlies bij het indrukken en terugveren van het matras. Een harde boxspring heeft minder veerkracht dan een zachte boxspring.

 

Warmte-isolatie en regulatie en vochtabsorptie en -doorlating

Door de vele ruimte tussen de veren in het matras wordt er gezorgd voor warmte-isolatie en regulatie. Dit is belangrijk om de lichaamstemperatuur tijdens het slapen constant te houden. De laatste eigenschap van de boxspring is de vochtabsorptie en -doorlating. Tijdens de nacht verliest een mens tussen de 250 milliliter en een liter vocht. Dit vocht wordt voor 75% afgevoerd door het dekbed en de laatste 25% wordt afgevoerd via het matras en de bodem. Het is dus belangrijk dat een matras dit goed kan verwerken.

 

Naast bovenstaande eigenschappen zijn ook duurzaamheid, hanteerbaarheid, stabiliteit en de sterkte van een boxspring belangrijk. Let hier dus ook op bij het aanschaffen van een boxspring.

https://www.boxspringgekte.nl/