Goed en goedkoop schroeven voor de tuin kopen

 

Er zijn tal van soorten schroeven, die allemaal een eigen nut hebben en waar ook allemaal een eigen prijskaartje aan hangt. Wil je goedkoop schroeven kopen, zorg er dan eerst voor dat je weet wat voor soort schroeven je nodig heb. Gebruik je namelijk de verkeerde soort schroef, dan is de kans groot dat je daarmee je klusproject verknalt. Goedkoop is dan duur koop, zoals het spreekwoord zegt. Weet daarom goed welke soort schroeven je nodig hebt en ga dan pas op zoek naar de goedkoopste variant daarvan.

 

Soorten schroeven nader bekeken

Er zijn veel verschillende soorten schroeven en wil je goedkoop schroeven kopen, dan zul je dus altijd moeten kijken naar het soort schroef die je nodig hebt. Grofweg kun je schroeven opdelen in schroeven voor hout en schroeven voor metaal. Maar daar houdt de verdeling niet op. Tegenwoordig zijn er ook universele schroeven. De naam zegt het al, deze schroeven kun je gebruiken voor meerdere soorten materiaal. Weet je dus niet precies met welk materiaal je gaat werken, of wil je de schroeven gebruiken voor meerdere soorten materiaal, dan kun je kiezen voor universele schroeven of ‘spaanplaatschroeven’, zoals dit type ook wel wordt genoemd.

 

Het verschil tussen een houtschroef en een universele schroef

Het is logisch dat je een metaalschroef niet moet gaan gebruiken om hout of spaanplaat aan elkaar te bevestigen. Maar aangezien spaanplaat ook een soort van opeen geperst hout is, is de vraag waarom je dan beter kunt kiezen voor een universele schroef of voor een houtschroef bij houtwerk niet zo simpel te beantwoorden. Gebruik je de verkeerde schroef, dan heb je kans dat het materiaal gaat splijten of dat de schroef niet goed in het hout of de spaanplaat gedraaid wordt, met alle vervelende gevolgen van dien. Het advies blijft dus ook: voor hout gebruik je een houtschroef en ga je aan de slag met spaanplaat, dan kies je voor een universele schroef. Zo ‘universeel’ zijn deze schroeven dus eigenlijk niet. Dit is wel iets om rekening mee te houden bij het goedkoop schroeven kopen.

 

Werken met vlonderschroeven

Net iets anders dan de spaanplaatschroef of de houtschroef, is de vlonderschroef Waar de schroefdraad bij de meeste houtschroeven niet helemaal doorloopt tot de schroefkop, heb je bij vlonderschroeven zogenaamde freesribben. De schroefkop staat iets schuin op de schroef, waardoor de schroef zich beter door het vlonder of hardhout laat draaien.

 

Gebruik de juiste schroevendraaier

Net zoals je de meest geschikte schroeven moet gebruiken om tot het meest optimale resultaat te komen, zul je ook moeten werken met de juiste schroevendraaier. Gebruik je een te kleine schroevendraaier, dan heb je kans dat je de schroefopening te wijd maakt. Met een te grote schroevendraaier loop je het risico om het hout of het metaal waarmee je werkt, te beschadigen. Laat je dus, als je schroeven gaat aanschaffen, ook goed adviseren over het soort schroevendraaier. Het is verstandig om, voordat je de schroef in het hout of tegen het metaal zet, eerst een kleine inkeping te maken in de ondergrond. Vooral bij metaal is dit geadviseerd, omdat de schroef anders gemakkelijk weg glijdt.