Tips die een winterdepressie tegengaan

In de winter zijn er mensen die last hebben van een zogeheten winterdepressie. Zij kunnen niet goed tegen de donkere en koude dagen die gepaard gaan met de winter. Om die mensen een steuntje in de rug te geven, bespreken we vandaag zes tips die winterdepressie tegengaan.

 

Zet muziek aan

In een onderzoek uit 2013 toonden onderzoekers aan dat het luisteren naar vrolijke of opgewekte muziek de stemming van deelnemers op zowel korte als lange termijn aanzienlijk verbeterde.

 

Plan een vakantie

Verlangen naar zonniger dagen op het strand? Onderzoek toont aan dat de simpele handeling van het plannen van een vakantie een significante toename van algemeen geluk veroorzaakt.

 

Help anderen

Deel soep uit de bij lokale schuilplaats of doe vrijwilligerswerk. Dit kan uw mentale gezondheid en tevredenheid met het leven verbeteren.

 

Ga naar buiten

Als je jezelf laat wandelen terwijl de temperaturen dalen, is dat niet gemakkelijk, maar de voordelen zijn groot: tijd doorbrengen buiten (zelfs als het kil is!) kan de focus verbeteren, symptomen van Seasonal Affective Disorder verminderen en stress verlagen.

 

Eet een serotonine-boostend dieet

Als je winterblues hebt, zal je merken dat je meer trek en meer suiker en geraffineerde koolhydraten eet dan normaal. Een gezond dieet moet groenten, fruit, eiwitbronnen en gezonde vetten hebben, maar je hoeft niet helemaal te stoppen met het eten van koolhydraten.

 

Oefen meditatie

Er zijn veel uitstekende redenen om te mediteren en het overwinnen van winterblues is er een van. Dr. Norman Rosenthal is de psychiater die onderzoek deed naar seizoensgebonden affectieve stoornissen. Hij was de eerste die winterdepressie beschreef, de term seizoensgebonden affectieve stoornis gebruikte en het gebruik van lichttherapie voor de behandeling ervan aanraadde. In de vierde editie van zijn boek Winter Blues, Fourth Edition: Everything You Need to Know to Beat Seasonal Affective Disorder, wijdt Rosenthal een heel nieuw hoofdstuk aan het belang van meditatie voor het verlichten van winterblues.