Wat is papaver?

Papaver is ook wel bekend onder de naam klaproos. In sommige dialecten wordt ze de ‘kollenbloem’ genoemd, wat ‘heksenbloem’ betekent. De meest bekende papaver is de gewone rode papaver, officieel gekend als de ‘bleke klaproos’. Echter wordt papaver vaak geassocieerd met verdovende middelen. Er is inderdaad wel een soort papaver, namelijk de slaapbol, waaruit opium gewonnen wordt. Maar zeker niet alle soorten papaver bevatten verdovende middelen. 

De papaver zaden behoort tot de orde van de ranonkels. Er zijn heel wat soorten papavers. Ze bestaan in verschillende kleuren en groottes. Zo heb je bijvoorbeeld, naast de rode, ook witte, oranje, gele, paarse en donker rode klaprozen. Er bestaan er met een enkele krans van bloemblaadjes of met een dubbele krans. Wat de stengel betreft, bestaan er klaprozen met een korte stevige stengel en andere hebben een lange fijne stengel. 

Ze komen over heel de wereld voor. In onze streken heb je zo’n 5-tal soorten. Wereldwijd zijn er dat een 15-tal. Veel van deze soorten hebben dan nog eens sub-soorten. Zo krijg je vele variëteiten van deze toch wel bijzondere bloem. Papavers zijn best wel mooi om in de tuin te hebben. Ze geven een natuurlijk en kleurrijk cachet aan je tuin. Ze doen het vooral goed op zanderige gronden, en dan nog het liefst op omgewoelde grond. Denk maar aan de ‘poppies’ op de oorlogsslagvelden in Vlaanderen. Eens je ze in je tuin hebt, heb je ze voor jaren. 

Klaprozen zijn vrij fragiele bloemen. Ze zijn helemaal niet geschikt als snijbloem, maar ze komen des te meer tot hun recht op hun natuurlijke standplaats. De zaadjes van de papaver worden in gerechten verwerkt. Je kent ze wellicht onder de naam van maanzaadjes. Men gebruikt ze in cakes en andere zoete gerechten. We mogen gerust stellen dat papavers sterke en decoratieve bloemen zijn.